-
3.
typowy zestaw najczęściej jadanych potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- codzienny, dzienny; urozmaicony; tradycyjny jadłospis
- jadłospis jakiejś diety
- składnik, podstawa; zmiana jadłospisu
- produkty w jadłospisie
- jadłospis składa się z czegoś
- urozmaicać jadłospis
- włączyć, wprowadzić coś do jadłospisu; wykluczyć coś z jadłospisu
- umieścić coś w jadłospisie
-
Chleb stanowi codzienny, często podstawowy element jadłospisu większości ludzi.
źródło: NKJP: Cosmodieta, Cosmopolitan, nr 04, 2000
W naszym wiosennym jadłospisie nie może zabraknąć owoców i warzyw. Zdrowy wygląd zapewnią nam zwłaszcza rzodkiewka, pomidor i otręby.
źródło: NKJP: Elżbieta Lange: Zadbaj o dietę na wiosnę, Głos Pomorza, 2006
Niektórzy członkowie rodziny postanowili bowiem usunąć ze swych jadłospisów mięso, zastępując je warzywami, owocami, strączkowymi i kiełkami.
źródło: NKJP: Wegetariańskie rozmaitości, Kuchnia, nr 4, 1999
Koszatniczki chętnie zjadają suchary, herbatniki, płatki owsiane, ziarno zbóż, nasiona. Ziarno słoneczników zawiera dużą ilość tłuszczu, jest tuczące, należy je więc podawać bardzo skąpo lub zupełnie wyeliminować z jadłospisu.
źródło: NKJP: Hanna Jurczak-Gucwińska: Zwierzęta w moim domu, 1975
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jadłospis
jadłospisy
D. jadłospisu
jadłospisów
C. jadłospisowi
jadłospisom
B. jadłospis
jadłospisy
N. jadłospisem
jadłospisami
Ms. jadłospisie
jadłospisach
W. jadłospisie
jadłospisy
-
Zob. jadło, pisać