bryja

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. z bakaliami

  • 2.

    kulin.  regionalna potrawa przyrządzona z ugotowanych owoców i mąki, podawana na ciepło lub na zimno z ziemniakami, kluskami lub pieczywem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
    • brunatna bryja
    • bryja z mąki
    • bryja z bakaliami
    • gotować bryję
  • W wielu regionach gotowano bryję; na wrzącą wodę sypano grubo zmieloną mąkę (owsianą, żytnią, jęczmienną). Gdy straciła posmak surowizny i osiągnęła odpowiednią gęstość, wylewano na misę, polewano mlekiem słodkim lub kwaśnym, albo kraszono skwarkami i zjadano z apetytem.

    źródło: NKJP: Jolanta Antecka: W wiejskiej kuchni, Dziennik Polski, 2006-01-07

    - Najszybciej robi się bryję z ciemnej mąki - mówi Julia Wojtaszek. - Na gorącą wodę daje się mąkę, tylko mąka musi być ciemna i grubo zmielona, a woda posolona.

    źródło: NKJP: (TEZ): To, co niegdyś warzono..., Dziennik Polski, 2005-02-04

    Wśród wigilijnych potraw są: bryja – zupa ze świeżych owoców, grzybula – zupa grzybowa, słodka kapusta, groch z kapustą i gotowany grysik.

    źródło: NKJP: Agata Wolna: Jezus w Beskidach się rodzi, Trybuna Śląska, 2001-12-24

    W Istebnej, Koniakowie czy Jaworzynce na wigilijnych stołach króluje bryja . To nic innego jak zupa z suszonych owoców – śliwek, gruszek i jabłek. Wszystkie muszą być dokładnie przetarte. W Wiśle niekiedy dodaje się jeszcze świeże owoce, a niektóre gospodynie wszystko jeszcze solą. Bryję jada się z całymi ziemniakami.

    źródło: NKJP: mokr: Magiczna Wigilia, Trybuna Śląska, 2003-12-23

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. bryja
    bryje
    D. bryi
    bryi
    neut
    bryj
    char
    C. bryi
    bryjom
    B. bryję
    bryje
    N. bryją
    bryjami
    Ms. bryi
    bryjach
    W. bryjo
    bryje
  • niem. Brei 'przecier, papka'