-
2.
kulin. regionalna potrawa przyrządzona z ugotowanych owoców i mąki, podawana na ciepło lub na zimno z ziemniakami, kluskami lub pieczywem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- brunatna bryja
- bryja z mąki
- bryja z bakaliami
- gotować bryję
-
W wielu regionach gotowano bryję; na wrzącą wodę sypano grubo zmieloną mąkę (owsianą, żytnią, jęczmienną). Gdy straciła posmak surowizny i osiągnęła odpowiednią gęstość, wylewano na misę, polewano mlekiem słodkim lub kwaśnym, albo kraszono skwarkami i zjadano z apetytem.
źródło: NKJP: Jolanta Antecka: W wiejskiej kuchni, Dziennik Polski, 2006-01-07
- Najszybciej robi się bryję z ciemnej mąki - mówi Julia Wojtaszek. - Na gorącą wodę daje się mąkę, tylko mąka musi być ciemna i grubo zmielona, a woda posolona.
źródło: NKJP: (TEZ): To, co niegdyś warzono..., Dziennik Polski, 2005-02-04
Wśród wigilijnych potraw są: bryja – zupa ze świeżych owoców, grzybula – zupa grzybowa, słodka kapusta, groch z kapustą i gotowany grysik.
źródło: NKJP: Agata Wolna: Jezus w Beskidach się rodzi, Trybuna Śląska, 2001-12-24
W Istebnej, Koniakowie czy Jaworzynce na wigilijnych stołach króluje bryja . To nic innego jak zupa z suszonych owoców – śliwek, gruszek i jabłek. Wszystkie muszą być dokładnie przetarte. W Wiśle niekiedy dodaje się jeszcze świeże owoce, a niektóre gospodynie wszystko jeszcze solą. Bryję jada się z całymi ziemniakami.
źródło: NKJP: mokr: Magiczna Wigilia, Trybuna Śląska, 2003-12-23
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bryja
bryje
D. bryi
bryi
neut bryj
char C. bryi
bryjom
B. bryję
bryje
N. bryją
bryjami
Ms. bryi
bryjach
W. bryjo
bryje
-
niem. Brei 'przecier, papka'