UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

agar

Chronologizacja

1905, Kazimierz Panek, Mikroby oraz chemizm kiśnienia barszczu, polona.pl

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. agar
agary
D. agaru
agarów
C. agarowi
agarom
B. agar
agary
N. agarem
agarami
Ms. agarze
agarach
W. agarze
agary

Inne uwagi

Zwykle lp

Pochodzenie

mal.

Definicja

spoż. 
bezbarwna, bezzapachowa substancja otrzymywana przez gotowanie w wodzie glonów, tworząca z wodą lepki roztwór tężejący po ostudzeniu, stosowana w przemyśle spożywczym

Noty o użyciu

Występuje również w postaci podwojonej zapisywanej z łącznikiem: agar-agar, w której odmienia się tylko drugi człon.

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

CZŁOWIEK I TECHNIKA Przemysł materiały używane w przemyśle

Cytaty

W związku z chorobą szalonych krów w Polsce zdecydowanie wzrosło stosowanie agaru (E 406), naturalnego środka żelującego i zagęszczającego, otrzymywanego z czerwonych glonów morskich. Agarem jest powszechnie zastępowana żelatyna wołowa czy wieprzowa. Agar w dużych dawkach może działać jedynie przeczyszczająco.

źródło: NKJP: Adam Synowiec: Czy naprawdę wiesz, co jesz?, Trybuna Śląska, 2001-06-23

Praktycznie jedynymi zagęszczaczami są pektyny owocowe oraz agar.

źródło: NKJP: (DŁ): Żelatyna z wodorostów, Dziennik Bałtycki, 2001-02-15

Dokładniej polegało to na tym, że do sosu dodała agar (wyciąg z alg morskich) oraz sól wapienną.

źródło: NKJP: (RAV): Różana wyspa Ani z molekularnym sosem, Dziennik Bałtycki, 2008-02-28

Data ostatniej modyfikacji: 07.01.2020
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj