UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

monocukier

Chronologizacja

1956, Zeszyty Problemowe Nauki Polskiej, Wydanie 9-10, books.google.pl

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. monocukier
monocukry
D. monocukru
monocukrów
C. monocukrowi
monocukrom
B. monocukier
monocukry
N. monocukrem
monocukrami
Ms. monocukrze
monocukrach
W. monocukrze
monocukry

Inne uwagi

Zwykle lm

Pochodzenie

gr. mónos 'sam, jeden, jedyny, pojedynczy' + śr.-w.-niem. zucker 'cukier'

Częściowe tłumaczenie terminu monosacharyd za pomocą dawniejszego zapożyczenia cukier; zob. cukier, monosacharyd

Definicja

biochem. 
związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, o cząsteczce zawierającej od 3 do 7 atomów węgla, bezwonny i bezbarwny, o słodkim smaku, łatwo krystalizujący się i rozpuszczalny w wodzie

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  cukier prosty, monosacharyd

Cytaty

Z tego sorbitu w owocach dłużej stojących tworzy się pod wpływem bakterii monocukier sorboza.

źródło: Stanisław Sterkowicz: Tadeusz Reichstein: życie i działalność naukowa, 1995 (books.google.pl)

Laktoza to dwucukier, który znajduje się w dużej ilości w pokarmie kobiecym. Rozkładana jest ona przez enzym laktazę jelitową do monocukrów: glukozy i galaktozy.

źródło: NKJP: Internet

Zawartość monocukrów mannozy i galaktozy w wydzielinie znamienia była cechą markerową w identyfikowaniu mieszańców Lilium longiflorum × L. × elegans. W mieszańcu stwierdzano wartości pośrednie pomiędzy formami rodzicielskimi, ale tylko wtedy, gdy analizę wykonywano na kwiatach z dużych cebul [...].

źródło: NKJP: Teresa Orlikowska, Agnieszka Marasek, Katarzyna Wiejacha: Identyfikacja roślinnych mieszańców oddalonych — przegląd metod, Rośliny Oleiste, 2001-05-01

W warunkach fizjologicznych, w treści jelita znajdują się prawie wyłącznie monocukry, które wchłaniają się z różną szybkością.

źródło: Kosmos: Biologia, Tom 29 (books.google.pl)

Data ostatniej modyfikacji: 13.04.2017
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj