UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

owoce morza

Odmiana

typ frazy: fraza rzeczownikowa

p2, odmienny: owoce

1.a stworzenia

Definicja

jadalne stworzenia morskie, takie jak krewetki, kraby, małże, kalmary, ośmiornice, ostrygi, popularne zwłaszcza w kuchni krajów śródziemnomorskich

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta wodne

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  frutti di mare

Połączenia

  • handel owocami morza
    danie, potrawa, sos z owoców morza

Cytaty

[...] wyciek skaził jeden z najbogatszych w ryby i owoce morza rejonów Morza Japońskiego.

źródło: NKJP: Magda Kowalczuk: JAPONIA, Gazeta Wyborcza, 1997-01-13

Zakład przetwórstwa owoców morza mógłby powstać w Goleniowskim Parku Przemysłowym jeszcze w tym roku [...].

źródło: NKJP: Agnieszka Traczykowska: Jest szansa na paluszki krabowe z Goleniowa, Głos Szczeciński, 2006

1.b potrawa

Definicja

kulin. 
danie przyrządzone z owoców morza - jadalnych stworzeń morskich

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  frutti di mare
hiperonimy:  potrawa

Połączenia

  • surowe; świeże, zepsute owoce morza
  • miłośnik; konsumpcja; smak; półmisek owoców morza
    ryż, sałatka z owocami morza
  • (nie) lubić; jeść; serwować owoce morza
  • ryby i owoce morza

Cytaty

Tajowie gotują, zapewne pod wpływem Indii, bardziej aromatycznie (zapach podczas uroczystego bankietu mile rozchodził się po całej sali, silnie drażniąc ośrodki smakowe), jedzą też zdecydowanie więcej owoców morza.

źródło: NKJP: (aza): Dni Kuchni Tajskiej - Anielskie przysmaki, Tygodnik Podhalański nr 33, 1999

Zamówione przez Steliosa mezes - miejscowa specjalność - okazują się masą talerzyków i salaterek z owocami morza, małymi smażonymi rybkami, jarzynami i rozmaitymi sosami.

źródło: NKJP: Ewa Cechnicka: Znak Anny, 1997

Powodzeniem cieszą się zwłaszcza restauracje bretońskie, słynące z różnego rodzaju „crepes” , czyli naleśników, i lokale specjalizujące się w owocach morza [...].

źródło: NKJP: Kinga Kawalerowicz: Klimaty Montparnasse\„u, Gazeta Wyborcza, 1998-06-26

Data ostatniej modyfikacji: 07.09.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj