UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

bułka tarta

Definicja

kulin. 
starta albo zmielona sucha bułka, używana głównie do panierowania

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • dodać bułkę tartą
    posypać, wysypać coś bułką tartą
    panierować, opanierować, obtaczać w bułce tartej

Cytaty

Wątróbki umyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać bułkę tartą, jajka, masło, koperek, doprawić do smaku i wymieszać.

źródło: NKJP: Alicja Dubicka: Wypróbuj i polecaj klientom, prasa, 1973

Sposób przygotowania: porcję schabu rozbijamy. W środek dajemy szczyptę czosnku, marynowane pieczarki, żółty, tarty ser, pokrojoną w paski paprykę. Wszystko to razem ciasno zwijamy, otaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.

źródło: NKJP: (RD): Kotlet zakopiański, Dziennik Polski, 2001-01-13

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę mięsno-warzywną przełożyć do formy i wstawić na 1godz. do lodówki, a następnie piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

źródło: NKJP: Magdalena Walisiak, Mayumi Ishi: Specjały, prasa, 1999

Zupę podawać z kluskami, ułożonymi na osobnych talerzykach i polanymi zrumienioną na maśle bułką tartą.

źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Arkadiusz Radzki: Kameralne wesele, prasa, 1998

Restauracja „U Śliwy” poczęstowała mnie klepanym kawałkiem schabu, zawiniętym i panierowanym w bułce tartej.

źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, prasa, 1999

Odmiana

typ frazy: fraza rzeczownikowa

z, odmienny: bułka, tarta
Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 13.07.2011
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj