UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

ciasto półfrancuskie

1. masa

Definicja

kulin. 
masa powstała z połączenia masy z mąki pszennej, jaj, soli i octu lub kwasku cytrynowego z masą maślaną, złożoną z masła i niewielkiej ilości mąki, przygotowywana z dodatkiem środków spulchniających: drożdży lub śmietany bądź twarogu

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • rogal z ciasta półfrancuskiego
  • wyrobić ciasto półfrancuskie

Cytaty

Jego receptura obwarowana jest wieloma innymi wymogami, które np. nakazują najwyższą staranność przy wyrobie ciasta półfrancuskiego, które z dodatkiem surowego masła wyrabia się do siódmych potów, bo dopiero wtedy się listkuje, staje się chrupkie i rozpływa się na podniebieniu.

źródło: NKJP: Danuta Pawlicka: Marcińskie rogale z certyfikatem, Gazeta Poznańska, 2003-11-04

– Tajemnica rogali świętomarcińskich tkwi w cieście i nadzieniu. Podstawę stanowi ciasto półfrancuskie, drożdżowe, które specjalnie się listkuje i smaruje masłem.

źródło: NKJP: Aurelia Pawlak: Delicje w rogalu, Polska Głos Wielkopolski, 2006-11-06

W Cukierni Królewskiej (przy ul. Królewskiej) można też kupić makowiec na cieście półfrancuskim (kilogram za 16 zł), a mazurki są sporo droższe niż gdzie indziej, po 25 i 28 złotych. - Ale to ciasto kruche na maśle, ze śmietaną, z żółtkami. I mnóstwo bakalii.

źródło: NKJP: (MM): Mazurek jak snickers, Dziennik Polski, 2006-04-15

[...] ...natomiast mam monopol na paszteciki, których setka właśnie upieczona, z pieczarkami, z ciasta półfrancuskiego. Pójdą w 5 minut na imprezie...

źródło: NKJP: Internet

Odmiana

typ frazy: fraza rzeczownikowa

n2, odmienny: ciasto, półfrancuskie
Zwykle lp

2. wypiek

Definicja

kulin. 
wypiek z ciasta półfrancuskiego - masy

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Cytaty

Na gorąco przygotowane były szaszłyki z indyka a w słodkim bufecie smakosze mieli placek królewski, sernik z brzoskwiniami, ciasta półfrancuskie serowe z jabłkami i marmoladą, sałatkę ciekawie podaną w arbuzie oraz soki.

źródło: NKJP: (ATA): Osiemnastka bez koloryzatorów, Gazeta Krakowska, 2002-08-27

Brukowiec - taką nazwę będzie nosiło ciasto półfrancuskie z nadzieniem orzechowym wykonane przez Cukiernię Hoffmann z Rydzyny. Stanie się ono symbolem Leszna.

źródło: NKJP: ZAL RED STK JPK: Z ziemi leszczyńskiej, Gazeta Poznańska, 2005-05-14

Bardzo lubię ciasto półfrancuskie - drożdżowe ponieważ nie ma tyle tłuszczu co ciasto francuskie i nie robi się suche jak drożdżowe. Na zewnątrz jest lekko chrupiące a w środku miękkie i lekko wilgotne.

źródło: Internet: mariola1975.blogspot.com

Ciasta półfrancuskie pieczemy w temperaturze około 200 stopni. Do ciast francuskich i półfrancuskich nie dodajemy cukru i dlatego można ich używać do wyrobów słodkich - napoleonek, ciastek z owocami, ciasteczek, jak również do słonych - paluszki, paszteciki, rogaliki, kulebiaki.

źródło: Internet: przepisy.net

Odmiana

typ frazy: fraza rzeczownikowa

n2, odmienny: ciasto, półfrancuskie
Data ostatniej modyfikacji: 20.10.2015
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj