UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

czerwone mięso

Definicja

kulin. 
mięso o kolorze ciemnoczerwonym, np. wołowina, wieprzowina, baranina, zwykle uważane za bardziej tłuste i mniej zdrowe niż białe mięso

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

antonimy:  białe mięso
hiperonimy:  mięso

Połączenia

  • chude, tłuste; niezdrowe czerwone mięso
  • spożycie czerwonego mięsa
    dodatek do czerwonych mięs
  • jeść, jadać, zjadać czerwone mięso

Cytaty

Wzrost zamożności społeczeństwa nie zawsze jednak prowadzi do ogólnej poprawy stanu jego zdrowia. - Przykładem są Węgry, gdzie wyższe dochody przeznacza się raczej na papierosy, palinkę (owocowy wysokoprocentowy alkohol) i tłuste czerwone mięso, a nie na prowadzenie zdrowego stylu życia.

źródło: NKJP: Agnieszka Filas: Recepta na długowieczność, 1999

Osoby nie wyobrażające sobie jednego dnia bez bułki z kiełbasą czy szynką lub bez porcji mięsa w obiadowym daniu, mogą z powodzeniem oszukać podniebienie i z korzyścią dla zdrowia wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, zajadając się równie smakowitym kotletem, tyle że sojowym.

źródło: NKJP: (KIS): Doceniona soja, Dziennik Polski, 2000-09-22

Wino to, o intensywnym smaku długo pozostającym na języku, pasuje do wielu potraw z czerwonych mięs i serów.

źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Wieczor przy świecach, prasa, 1998

Sześć razy w tygodniu ćwiczy przez godzinę w siłowni. Nie jada czerwonego mięsa i słodyczy, codziennie pije dwa litry niegazowanej wody mineralnej.

źródło: NKJP: Gwiazdy poza kamerą, Dziennik Polski, 2000-12-02

Nadal najbardziej powszechnym składnikiem menu polskich rodzin pozostają ziemniaki i czerwone mięso, z którymi wyraźnie przegrywają potrawy z drobiu i ryb.

źródło: NKJP: Andrzej Chwalba: Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych: praca zbiorowa, 2004

Odmiana

typ frazy: fraza rzeczownikowa

n2, odmienny; czerwone, mięso
Data ostatniej modyfikacji: 08.05.2011
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj